Din kundvagn är tom
Hem » Pipor och det som hör till » Tobak » Dan Tobacco » Ascanian

Ascanian

Ascanian »Tobacco Dreams«
Detta är Dan Tobaccos Private Label. Namnet Ascanian kommer från den familj som under några århundraden var styrande i Lauenburg. Heiko Behrens, tobaksmästaren hos Dan Tobacco, fick inspiration från åldringsbegreppet som är mycket omtalat i cigarrens värld. Av all den tobak de köper in väljer han kontinuerligt ut den som har förutsättningar för att smakmässigt gynnas av lagring. Den används till dessa två burkar när den har fått lagras i fem år.
Perique är en mystisk och mytisk tobak. Namnet syftar på fatlagring, från franskans Barrique. De första europeiska bosättarna i Mississippideltat, var franska. De flydde från den brittiska besättningen i Kanada och fann ett hem i Louisianas träskmarker 1847. En av dem, Pierre Chenet, lärde sig århundrader gammal kunskap om tobak från inhemska indianer. De staplade tobaksblad i urholkade trädstammar vilka de sedan pressade med tunga stenar. Chenet kombinerade denna kunskap med modern tryckteknik och började lägga tobaken i trälådor. Det var inte förrän 1905 som de började trycklagra tobak i tunnor.
Produktionen av Perique är hårt, fysiskt arbete, och i dag finns det mycket få tillverkare. Dagens marknad domineras av LA Poche Perique Tobacco Company i St James Parisch nära New Orleans. För framställningen av Perique används idag oftast röda Burley och mörk lufttorkad Kentucky. Den fermenteras under tryck i tunnor. Tre gånger packas tobaken om under den cirka ett år långa jäsningen. Detta görs för att tvinga luft genom tobaken vilket gör jästenzymerna glada och pigga.
Båda blandningarna packas i höga dosor utan vakuum. Detta för att behålla sin smakkaraktär och inte förändras genom ytterligare kompression.

Ascanian » nr 1 Soft & Unique "

Nog utvald Virginia från Zambia och Mysore (Indien) med en nikotinhalt på ungefär tre och en halv procent från början. Denna sjuker sakta men säkert under den fem år långa lagringen. Nikotinet avgår likt alkoholen ur whisky, rom och annan sprit som fatlagras. Därefter tillsätts två nypor av den bästa Orientaltobaken med fem procent Perique. Sedan är det dags för ytterligare tryckfermentering under två dagar för att sedan lagras i tre månader innan den förpackas.

Ascanian » nr 2 Sweet & Gentle "

Denna blend innehåller Nr 1 som grund, men har ett tillägg på ytterligare tio procent Perique.
 
Variant Pris Antal  
2 burkar, en av vardera 510,00 Kr
No. 1 - Soft & Unique 265,00 Kr
No. 2 - Sweet & Gentle 265,00 Kr
5 burkar från DTM 1 200,00 Kr